Talvipäivitys

Ettäkö mökki soveltuisi vain kesäkäyttöön? Ei suinkaan! Kävi nimittäin niin onnellisesti, että sähkömieheni sai viime hetkillä hankittua suunnittelemamme ilmalämpöpumpun (mallia Mitsubishi LN25) ja kävi asentelemassa sen marraskuun puolivälissä, juuri ennen kuin järvet menivät lopullisesti jäähän. Vajaata kuukautta myöhemmin, kun teräsjäätä oli huhujen mukaan jo parikymmentä senttiä, pakenin syntymäpäivääni saareen ihan keskenäni. Auto jäi toki rannalle ja matka saareen taittui kävellen.

Ja kyllä oli tunnelmaa! Ilmalämpöpumppu oli säädetty 13 asteeseen, joten mitenkään kylmä ei tuvassa ollut. Säädin tavoitelämmön kahdenkympin paikkeille ja löin takkaan tulet, ja tunnin sisään kämppä oli jo miellyttävän lämmin. Toin mukanani myös 4G/WLAN-reitittimen, jonka piilotin keittiön kaapin päälle. Pienen tietoliikennetaistelun jälkeen sain sen juttelemaan ilmalämpöpumpun kanssa. Järjestely mahdollisti sen, että voin nyt kännykällä katsoa paljonko mökissä on lämmintä ja säädellä vehkeen asetuksia Mitsubishin oman MELcloud-appin avulla. MELcloud (ja varsinkaan sen asentaminen) ei ole mikään käytettävyyden riemuvoitto, mutta ajaa asiansa. Minulla on suunnitelmissa jossain vaiheessa koodailla Raspberry Pi:lle jonkinlainen mökkiautomaatiohässäkkä ja pitää katsoa saisiko tuon ilmalämpöpumpun ohjauksen myös jotenkin siihen kiinni. 

Pumpun ulkoyksikkö on kiinnitettynä hirsiseinään ja kyllä, propellin pyöriessä kuului ikävä resonointiääni sisälle. Pumpun ja sen seinätelineen välissä on kumiset puslat, joiden pitäisi vaimentaa hurinat mutta selvästi niissä on parantamisen varaa. Ääni oli hyvin matalataajuista, ikään kuin pihalla olisi auto tyhjäkäynnillä. Se ei kuulunut joka kohdassa tupaa yhtä selkeästi, mutta esimerkiksi alakerran sohvanurkkauksessa ja yläkerrassa patjalla maatessa sen kuuli hyvin. Jopa niin hyvin, että herätessäni viideltä aamuyöllä kaivelin kännykästä MELcloud-appin ja sammutin koko toosan että sain vielä hetkeksi nukahdettua. Päätin hankkia kumipuslien tilalle paremmin vaimentavat jouset.

Railakkaat syntymäpäiväkekkerit. Ilmalämpöpumpun sisäyksikkö näkyy ikkunan yläpuolella.

Ei hassumman näköinen mökki talvellakaan

Tokihan mökillä täytyi myös saunaan päästä. Koska minulla ei ollut mitään työkalua millä saisin järvestä vettä, päätin sulatella pesuvedet lumesta. Melko työlästä hommaa, koska lumella on tapana kutistua melkoisesti kun se vaihtaa olomuotoa nestemäiseksi. Taisin sulloa piippusäiliöön kolme sangollista lunta, jolla sain puoli sangollista kuumaa vettä. Se riitti juuri ja juuri löylyttelyyn ja haaleaksi pesuvedeksi lumeen sekoitettuna. Siispä päätin tehdä myös toisen investoinnin vastaisuuden varalle ja hankkia jääkairan.

Piippusäiliötä täyttämässä

Ilmalämpöpumpun ulkoyksikkö ja jäävuori sen alla

Talven toinen visiitti onnistui vuoden vaihtuessa. Olimme matkassa vaimon kanssa kahdestaan ja vedimme pulkassa ison kasan mökin ehdottomasti välttämättömiä keittiötarvikkeita ja astioita, kuten viini- ja skumppalaseja. Rakennusvuoden 2021 vaihtuessa rakennusvuodeksi 2022 suuntasimme jäälle ja taisimme nähdä jossain kaukana pari rakettia. Sangen rauhallista seutua tämä.

Illallinen kahdelle

Astetta helpompi tapa hankkia saunaan pesuvedet, kuin lumesta sulattaminen

Vuoden 2022 ensimmäinen auringonnousu, jota vaimo lähti ikuistamaan jäälle asti

Tammikuun puoliväliin sain sovitettua kalenteriin äijäreissun kaverin kanssa. Teemana oli pilkkiminen ja kokemustakin oli rutkasti matkassa - olihan kaveri tehnyt sitä muistinsa mukaan ainakin kerran pikkupoikana. Päätin siis hankkia mökille pilkkivehkeet, kairahan siellä jo oli. Toukkiakin älysin ostaa, tosin ensimmäinen erä ehti koteloitua jo ennen reissua... Ennen kotoa lähtöä säädin ilmalämpöpumpun tavoitteeksi 21 astetta, ja kyllä oli taas mukava tulla valmiiksi lämpimään mökkiin!

Oli ollut jonkin verran plussakelejä, joten tiesimme odottaa löytävämme märkää lumen alta. Mutta sitä oli vähän turhankin runsaasti. Olimme pakanneet mukaan varoiksi myös sukset, mutta rannalta saimme lainaan lumikengät, joilla pääsikin mukavasti tarpomaan ilman että kengät kastuivat. Sellaiset päätyivät myös omalle investointilistalleni.

Lauantai-illan otimme rennosti kokaten, saunoen ja parantaen maailmaa, kuten asiaan kuuluu.

Lyhennetty versio Hobittien matkasta sinne ja takaisin. Kymmenen metrin päässä rannasta käännyttiin ja kokeiltiin uudestaan lumikengät jalassa.

Murkinaksi kokkailimme viimeisen päälle hyviä täytettyjä paprikoita. 

Sunnuntaiaamupäivä olikin sitten omistettu pilkkihommille. Kaveri sai pienin sintin, joka myötätuntoisesti päästettiin jatkamaan matkaansa. Itselläkin nykäisi pari kertaa. Tässä lajissa saattaa olla vielä pari sellaista jippoa opeteltavana, mitä en ehtinyt pikaisesti googlettamalla löytää.

Apajilla

Toistaiseksi viimeisen talvisen mökkireissun tein itsekseni helmikuun alussa. Tarvoin saareen upouusilla lumikengilläni ja rinkassa oli varusteet kahden yön visiittiä varten. Ehdin lähteä matkaan perjantaisen työpäivän jälkeen hiukan ennakoitua myöhemmin ja lumipyryn takia matka-aikakin venähti niin, että pääsin rantaan vasta kuuden hujakoilla. Oli jo sangen hämärää ja lunta tuli vaakasuunnassa järven jäällä tarpoessani. Mutta varusteet olivat kohdillaan ja mieliala korkealla, joten nautin täysin siemauksin matkasta.

Perillä odotti taas lämmin mökki (tai olikohan lämpö ehtinyt kohota saapumisen aikoihin noin 17 asteeseen). Päätin ensi töikseni asentaa ilmalämpöpumpun alle hankkimani jouset. Postikuluineen niille taisi tulla hintaa vajaa seitsemänkymppiä, mutta voin lämpimästi suositella moisia jos ulkoyksikkö on kiinni seinässä. Hurinat katosivat lähes täysin. Paketissa oli kaksi hiukan järeämpää ja kaksi löysempää jousta. Irrotin ensin laitteen kevyemmän pään alla olevat puslat ja korvasin ne löysemmällä jousiparilla. Sen jälkeen tein saman tempun toisessa päässä. Näin toimien sain minimoitua värkin putoamisriskin.

Kevyemmän pään jouset asennettuna. Huomaa, että ne nostavat ulkoyksikön hiukan korkeammalle kuin toisessa päässä vielä kiinni olevat kumipuslat.

Hyvä ruoka, parempi mieli

Jousien asennus oli pitkästä aikaa luokiteltavissa jonkinlaiseksi raksailuhommaksi ja pari muutakin juttua oli mielessä tälle reissulle. Mutta lauantain pyhitin silti täysin omien akkujeni lataamiselle. Siihen tämä mökki on kyllä varsin oiva miljöö.

Sunnuntaina aktivoiduin sen verran, että kaivelin taas työkaluja esille ja ruuvasin yläkertaan TV-seinätelineen paikoilleen. Töllötin saapui mökille jo syksyllä ja nykyisellä digi-aikakaudella siinä ei välttämättä tarvi edes antennijohtoa - tosin sellaisenkin pistoke kyllä löytyy lattian rajasta. Meidän katsomistottumukset ovat nykyään lähinnä suoratoistohommia, joka onnistuu mainiosti nyt kun mökillä on oma internetyhteys ja WLAN-verkko. TV:n katselu sängystä käsin vaan oli tähän asti hiukan hankalaa, kun se oli lattialla puolittain jalkopään peiton takana. 

Kyllä nyt kelpaa katsella Sohvaperunoita

Viimeisenä muttei suinkaan vähäisimpänä projektina oli omien virheiden korjailua huussissa. Vaikka jonkin verran olenkin tässä elämässä ehtinyt rakennella, niin näköjään en vieläkään osaa jättää seinäpaneloinnissa riittävää turpoamisvaraa ylä- tai edes alapäähän. Olen jo kerran joutunut sahaamaan paneelia yläpäästä pikkuisen irti kattokoolauksesta mutta eipä tuo riittänyt. Tyhmyyksissäni olin aloittanut alimman paneelin suoraan lattialaudan päältä (tai ainakin nyt ne olivat ihan kiinni toisissaan), joten lauta ei oikein päässyt elämään kumpaankin suuntaan ja silloinhan se uhkaa pullahtaa irti naulauksistaan. Korjaavana toimenpiteenä konttasin huussin lattian ympäri ns. monitoimityökalun kanssa ja sahasin alimmasta laudasta pontin verran pois. Päälle tulee joka tapauksessa jalkalista sitten joskus. Ponttien silpulla sytytteleekin mukavasti kiukaan muutaman kerran.

Vielä lienee syytä mainita, että ainoatakaan hiiren papanaa ei ole mökin sisältä löytynyt, joten koputan hirttä, että siimahännät eivät sinne ikinä löydäkään.

Keväällä onkin sitten luvassa terassirakentamista. Sitä olikin nyt hyvä suunnitella paikan päällä tamppaamalla lumeen sen ääriviivoja. Voin kertoa, että toiseen tyyliin puutavaraa täytyy taas kärrätä paikalle...

Siinä kuulumiset tällä erää. Saas nähdä montako kertaa mökille vielä ehtii ennen rospuuttokelejä. 

"Kuuran kukkasia piirtyneen sun huussin peiliin näin"


Kommentit

  1. Hieno jutska🤗 Toivottavasti pääsemme kesällä piipahtamaan🏚️🏡

    VastaaPoista
  2. Ihanan näköistä, todella kodikasta. Meidän täytyisi myös tuo ilmalämpöpumppu hankkia mökille. Olisi hyvä saada nimittäin hieman lisää lämpöä talvella, ja sitten taas viilennystä kesällä. Tulee kuitenkin paljon vietettyä siellä aikaa. https://www.combimont.fi/ilmalampopumput

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ikkunanpieliä näpräilemässä

Ensilöylyt!

Valmis mökki?