Kuinka kasataan kylpytynnyri?

Toissaviikonloppu vierähti kotopuolessa, koska esikoinen sai rehtorinsa valtuuttamana painaa valkolakin päähänsä. Erikoista kyllä, sillä juurihan sain kyseisen myssyn vasta itsekin...

Nyt oli kuitenkin taas mökkiraksailun aika, ja perjantaina painoin omille kutreilleni hiukan kulahtaneemman valkolakin, kuten ao. kuvasta voi havaita. Kuva siis sunnuntailta, hetki ennen kotimatkaa. Paneutukaamme nyt siihen, miten kyseiseen tilanteeseen päädyttiin!

Kylpytynnyrimies

Olin matkassa ihan keskenäni, joskin mukana tuli peräkärryn täydeltä terassikalustusta. Jätin suurimman osan kuitenkin vielä rantaan, sillä lauantaiksi saisin taas talkooväkeä kantoavuksi. Veneen kyytiin pääsi kuitenkin mm. grilli ja terassituolit. Ja veneestä järveen pääsi putoamaan mm. grillin kansi ja yksi terassituoli. Molemmat onneksi aivan rannan tuntumassa, joten sain ne naarattua ylös.

Mökillä oli kylpytynnyrin laudoitus saanut mukavasti tummempaa sävyä rautavihtrillin ansiosta. Täältä voi vilkaista minkä värisenä laudat tuohon jätin pari viikkoa takaperin.

Laudoitus väriä saamassa. Tarkkasilmäinen voi huomata, että pienestä hajuraosta huolimatta rautavihtrilliä on pirskotellut myös viereisiin terassilautoihin sadeveden mukana.

Kävin tervehtimässä mökkinaapureita enkä jaksanut/ehtinyt/viitsinyt juuri muuta sitten perjantaina puuhastellakaan. Tai no, päätin sentään hoitaa yhden pikkujutun, joka on hiukan painanut mieltä. Kas kun ymmärsin jossain vaiheessa, että olin laittanut saunan piipun pellityksen himppasen väärin. Pellityksissä on nimittäin kattohuovan alle jäävä osa, sen ympärille laskeutuva (ja kattokaltevuuden mukaan leikattava) keskimmäinen peltitötterö, sekä ylin osa, johon piipun hattukin kiinnittyy. Kun tuota pellitystä kiirehdin paikoilleen into piukkana viime syksynä, niin totesin ylimmän pellin ylettyvän katon tasalle asti. Niinpä vain ruuvasin sen peltiruuveilla kiinni alimpaan osaan, tiivistin kolot ja jätin keskimmäisen pellin laittamatta. Mutta mutta. Myöhemmin tajusin, että mökkihän painuu, piippu tietenkään ei. Jossain vaiheessa mökin laskeva katto alkaisi kiskoa koko pellityshässäkkää mukanaan alas mutta piippu pistäisi vastaan ja seurauksena olisi, että jotain menisi rikki. Niinpä könysin nyt katolle tuvan alla talvehtineen keskimmäisen pellitysosan kanssa, leikkasin sen kattokaltevuuden mukaiseksi, kiinnitin tiivistysmassalla alareunastaan kattoon kiinni ja sujautin ylimmän pellin sen päälle. Positiivisena löydöksenä mainittakoot, että läpiviennissä näytti kaikki olevan kunnossa.

Peltisepän hommissa

Terassikalusteiden lisäksi peräkärryssä odotteli myös ihka uusi integroitava jääkaappipakastin, jota varten keittiönurkassamme olikin jo korkea kaapinrunko pystyssä. Raksa-ajan pikkujääkaappimme on viettänyt siinä hauskoja aikoja mutta lauantaiaamuna sen oli aika väistyä. Nykäisin värkin lauantaiaamuna sivummalle ja kiinnittelin kaappiin tarvittavan alahyllylevyn, saranat ja ovet. 

Pikkujääkaapin alla olleen muovisen valumakaukalon kiinnitystarra oli ylimaallisen tiukkaa tavaraa. Taitaa mennä paklaus- ja maalauspuuhiksi, grrr.

Talkooväen ollessa jo matkalla suuntasin minäkin rantaan ja värkkäilin taas (jo legendaksi muodostuneen) katamaraanin matkakuntoon. Kasasimme kaikki terassikalusteet kyytiin mutta jääkaappipakastin jätettiin vielä odottamaan seuraavaa keikkaa. Saaressa purimme kuorman ja aloimme äheltää terassilaudoituksen kimpussa. Jälleen tuli todettua, että erikoisen hidasta hommaa tuo on vaikka nyt oli kaksi miestä tekemässä. Tovin kuluttua suuntasin jälleen rantaan ja yhdessä enomiehen kanssa kärräsimme viimeisen ison kodinkoneemme saareen ja nostimme kaappiin. En kuitenkaan alkanut konetta sen kummemmin vielä asentelemaan.

Laiva on lastattu terassikalusteilla

Terassin tekoa ohjesäännön mukaisesti korkeassa polviasennossa

Etsi kuvasta kaksi talkooihmistä (vinkki: toinen on terassin yläpuolella ja toinen ei)

Laiva on lastattu jääkaappipakastimella

Siellä on hän

Kun terassin takaosa oli saatu laudoitettua, oli aika pitää mökkiterassin grillikauden avajaiset ja laittaa Weber tulille. Olihan siinä tunnelmaa kerrassaan!

Grillimaisteri koskettelee ruokaa pihdeillään

Terassikalut jotakuinkin paikoillaan

Ennen kuin terassin etuosa olisi mahdollista laudoittaa, oli vihdoin aika laittaa PW-SPA Tee-se-itse -kylpytynnyrini loppusijoituspaikalleen. Ensin asettelin kylpytynnyrin pohjalevyn lankkujen päälle oikeaan kohtaan ja piirsin merkit katkaisua varten muutaman sentin päähän levyn reunasta. Moottorisaha oli ystävä lankkujen katkaisemisessa. 

Pohjatöissä tuhrautui vieläkin kummasti aikaa. Joskus täytyy muistaa sijoittaa uuteen vatupassiin, kun tuo nykyinen tuntuu näyttävän mitä sattuu. No ei nämä raksahommat onneksi ihan millipeliä ole. Kun pohja vaikutti riittävän tasaiselta, ladoin pohjalevyn alla olevien lankkujen kohdille tuplakerroksen betonilaattoja ja asettelin levyn paikalleen. Luulisi tuolla alla tuuletuksen toimivan.

Teetauolla katselin taas muistin virkistämiseksi kylpytynnyrin mukana tullutta Jorma "Remontti-Reiska" Piisisen tähdittämää opastusvideota. Tynnyrin sisällä tuli lisäksi lappunen, jossa kehoitettiin ensin laittamaan muovinen paljuosa neljän reunalaudan varaan, koska se joustavasta muovista tehtynä on saattanut painua hiukan kasaan. Ennen pohjaventtiilin asentamista muovisen pohjan olisi hyvä koskettaa pohjalevyä. Tein työtä käskettyä ja totta tosiaan, lähtökohta oli kymmenisen senttiä irti alustasta. Kannoin pohjalle pari murskesankoa, ja pian kotka oli laskeutunut.

Optinen harhailluusio

Paljussa oli jo valmiiksi kairattuna 50mm reiät pohjaventtiiliä ja kamiinan läpivientejä varten. Läpivienneille piti vielä porata 8mm ruuvien reiät, jotka sai näppärästi työntämällä läpivientiosa ulkopuolelta sisälle (lopulta se asennetaan toisin päin) ja surauttamalla poralla sen reikien läpi. Tämän jälkeen tursotin läpivientiosiin runsaasti silikonia ja ruuvasin ne paikalleen (paljun sisältä käsin).

Tässä kohtaa iltaa olikin sauna jo houkuttelevasti lämmin, joten jätin silikonit kuivumaan rauhassa yön yli. 

Läpivientikappaleiden reikiä poraillessa. Remontti-Reiska opasti viisaasti laittamaan ruuvin jo porattuun reikään, jolloin kappale pysyy paikoillaan muitakin reikiä poratessa. 


Läpiviennit paikoillaan ja sorasangot odottelemassa kylpyseuraa

Sunnuntaina jatkui kylpytynnyrihommat. Ensin oli liitettävä kamiinaan menevä alaletku läpivientiosaan, sillä liitoskohta jäisi piiloon laudoituksen taakse. Samoin muistin asetella ylemmän läpivientiosan ympärille muovisen peitelevyn ennen kuin aloin panelointihomman. Yksittäiset paneelit sai melko helposti pysymään paikoillaan, sillä yläreuna sujahti paljun reunuksen alle ja alareunan lähellä oleva ura sopi kuin nakutettu pyöreään alalevyn reunaan. Joissain laudoissa oli havaittavissa hiukan propelli-efektiä, joten loppua kohti lähestyttäessä jouduin tosissaan nuijimaan niitä pontteihinsa, että viimeisen sai sujahtamaan sille kuuluvaan rakoseen.

Tässä kohtaa vielä tuntui, että panelointi sujuu hienosti

Tässä kohtaa jo tuntui, että ei se niin hienosti sujunutkaan

Paneelit tulisi selvästikin olla melko hyvin ponteissaan, että niiden kiristämiseen tarkoitettujen vanteiden päät ylettyisivät riittävän lähelle toisiaan. Päät kiristetään yhteen 20cm pitkillä kierretangoilla, tai siis niiden päihin kierrettävillä muttereilla. Mutta kävi niin, että alavanteen päät jäivät hiukan liian kauaksi toisistaan, enkä niitä yksin saanut lähemmäs. Mutta toinen nimeni ei olisi MacGyver ellen olisi keksinyt tähänkin konstia! Yhdistin molemmat kierretangot laittamalla mutterin niiden väliin. Näin saadulla pidemmällä kierretangolla pystyin kiristämään lautoja riittävästi, että sain vanteen päät lähelle toisiaan ja loppukiristyksen tehtyä yhdellä kierretangolla. Yläosan vanne menikin sitten jo helpommin.

Alkukiristys tuplamittaisella kierretangolla

Kylpytynnyri paikoillaan. Kamiinan asemointi jäi seuraavaan kertaan.

Kun katselin maailmaa paljussa istuen niin totesin, että viereisen vihreän pressukatoksen ja sen alla olevan lautatavaran on aika vaihtaa maisemaa. Viime töikseni kuskailin siis puuta ympäri tonttia ja sulloin sitä mökin ja terassin alle. Osa puusta oli selvästi saanut kosteutta talven aikana ja pilkkuuntunut mutta hämmästyttävä määrä oli edelleen kuin uutta. Eli jonkin verran lisää polttopuuta ja mukava määrä rakennusmateriaalia jäljellä.

Lähtömaisema


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ikkunanpieliä näpräilemässä

Ensilöylyt!

Valmis mökki?