Mökkikauden päättäjäiset keskellä mökkikautta

Venetsialaiset, eli mökkikauden päättäjäiset. Kuinka keinotekoiselta moinen juhla tuntuukaan, kun tietää mökkeilyä olevan edessä vielä reilu siivu ennen kuin veden ylittäminen käy toviksi liian hankalaksi. Ja sen jälkeenhän alkaakin vuorostaan talvimökkeilykausi (ellei maailman meno aivan mahdottomaksi muutu).

Aloitetaan tämänkertainen postaus vaimon tekemällä kuvakombinaatiolla kevään ensimmäisistä lapiointihommista ja tämän viikonlopun statuksesta. Kyyyyllä siinä jotain pientä edistymistä on havaittavissa!


Onnistuimme molemmat järkkäämään perjantain jotakuinkin vapaapäiväksi, joten starttailimme matkaan jo torstaina. Pitkän viikonlopun tavoitteena oli venetsialaisten juhlimisen lisäksi värkätä terassin kaiteet valmiiksi, joten pistäydyimme Biltemassa hakemassa 30mm halkaisijaltaan olevaa juuttiköyttä ja Lahdesjärven K-Rautakauppiaalta ruskeaa sileää painekyllästettyä kaidepuuksi.

Perjantai alkoi varmistelemalla, että kaidetolpat ovat suunnilleen suorassa. Osa oli, osa ei. Koska tolpat nököttävät jalustassa olevien pyöreiden tappien päällä, niitä oli mahdollista käännellä (suurta voimaa käyttäen) muutaman kerran 90 astetta ja toivoa, että tolppa seisoo suorassa ennen kuin kokonaiset 360 astetta tulee käännellyksi. Muutaman tolpan kohdalla jouduin ruuvaamaan pari jalustan ruuvia irti ja laittamaan sen alle prikan korokepalaksi. Jalustan kulmissa olevat ruuvit sai luonnollisesti näppärästi näkyviin, kun pyöräytti tolppaa 45 astetta. 

Käsijohteen värkkäily paikoilleen ei mikään ihmetemppu ollut, kun tolpat oli ensin saatu suoraan. Ihan nätisti tuollainen 28x95mm lauta lepää 90x90mm tolpan päällä.

Käsijohde paikoillaan

Seuraavaksi piti päättää miten köydet sijoittuisivat terassin ja käsijohteen väliin. Sen olimme jo päättäneet, että ne tulevat kahteen riviin - mutta mille etäisyydelle? Selailin netistä maailman kaikki köysikaidekuvat mutta harvassa oli käsijohde. Ne joissa oli, näyttivät jotenkin epätasapainoisilta. Niinpä päätin ensin järjestää pienen simulaation ruuvaamalla köydet väliaikaisesti kiinni tolppien taakse erilaisilla mitoituksella. Näin pääsimme äänestämään mikä miellytti silmää eniten. Kaidetolpan pituus oli 90cm ja nopeasti kävi ilmi, että tasajaolla (siis 30cm ja 60cm korkeuksilla) olevat köydet ei toimi. Syynä se, että köysiin vaikuttaa ns. riippumisilmiö. Näin ollen alempana oleva köysi on keskeltä huomattavasti lähempänä terassilautaa, kuin ylempänä oleva on kaidepuuta. Alemman nosto kolmella sentillä ja ylemmän kuudella sai puolestaan ylemmän köyden olemaan päistään turhan lähellä kaidepuuta. Niinpä kompromissiksi löytyi korkeudet 33cm ja 63cm.

Onneksi hirsihommista oli jäänyt 32mm poranterä, sillä tuollaisella pari milliä köyttä vahvemmalla terällä sai aikaan juuri sopivan väljän reiän. Kairasin päätytolppiin noin 5cm syvät kolot ja välitolppiin ensin reikä alkuun toiselta puolen ja sitten vastaan poraten toiselta puolelta. Näin pystyin välttämään ikävät halkeamiset. 

Karvainen työnjohtaja vahtimassa porauksen etenemistä

Kyseessä ei ole James Bond -elokuvan alkutunnari, vaan kurkistus kolmen täsmälleen linjassa olevan reiän läpi 

Kun reiät oli kairattu, pujotin juuttiköyden päätytolpasta toiseen ja arvioin sopivan katkaisukohdan tolpan keskikohdan mukaan. Hiukan arvelutti, että mikä voisi olla kätevin tapa katkaista köysi ilman että se lähtisi purkautumaan. Päädyin kääräisemään ns. Jeesus-teippiä katkaisukohdan päälle ja hinkuttamaan sen keskeltä köyden poikki mattopuukolla. Helppoa kuin heinän teko. Tarkoitus oli vielä varmistaa pärkööntymättömyys liimalla, mutta liiman puutteessa tuhersin silikonia köyden päähän. Tungettuani köydet röörieihinsä ruuvasin ne kiinni tolppaan köyden läpi alhaalta päin, jolloin ruuvi ei jäänyt näkyville. Viimeisen köyden ruuvattuani oli melko siisti fiilis - tietääkseni tämä oli viimeinen pakollinen juttu, joka vaadittaisiin lopputarkastuksessa!

Köysien pujottelua

Näppärä tapa katkaista juuttiköysi

Valmis!

Varsinaisena mökkikauden päättäjäispäivänä lauantaina ei tullut raksailtua mitään, mutta rapujen kanssa tuli askarreltua kuitenkin. Ne pääsivät jopa saunomaan, sillä olimme unohtaneet ottaa ne jääkaappiin sulamaan edellisenä iltana...

Saunakaverit

Rapujuhlatunnelmia, taustalla uudet hienot kaiteet

Sunnuntaina heräsimme kosteaan aamuun. Erikoisesti juuttiköydet (erityisesti alempi) oli kiristynyt kastuessaan. Mielenkiinnolla odotan onko tämä lopullinen pysyvä olomuoto, vai löystyvätkö mokomat taas kuivuessaan. Ellei, niin täytynee tehdä jonkinlainen löyhdytysoperaatio.

Alaköyden tunnelma on kiristynyt

Käytin sunnuntain lähinnä rautavihtrillöinnin merkeissä. Räystäistä oli vielä sutimatta 3/4, joten muutama tunti siinä vierähtikin mukavasti suojalasit silmillä. Siirtelimme alta pois hiukan terassikaluja, joiden alta paljastui totuus siitä, minkä verran terassilauta on jo ehtinyt harmaantua.

Totuus siitä, minkä verran terassilauta on jo ehtinyt harmaantua

Terassille levitelty suojapaperi oli ihan tarpeen, sen verran tuon litkun läträäminen aiheuttaa pilkkuuntumista

Kuvattuna itse teossa

Onhan mökillä vielä jonkin verran tekemistä, mutta taidanpa silti laittaa jo lopputarkastuksen tilaukseen, kun kerran kaidekin on jo paikoillaan!

Kommentit

  1. Vaikka blokin kuvat ja tekstit ovat perin ansiokkaat, niin käynti saarella ja mökillä, on miltei hengästyttävä: Miljöö on upea ja rakennelmat hienot. On Kz ja Sini rakentaneet upealle tontille arvoisensa rakennuksen. Kannattaa käydä vilkaisemassa, malliksi! (Kantsii, ehkä, sopia käynnistä)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ikkunanpieliä näpräilemässä

Ensilöylyt!

Valmis mökki?