Aaaand... ACTION!

Laittaessani rakennusluvan vetämään kyselin samalla rakennustarkastajalta sen käsittelyajasta sekä kenen kautta voin varailla rakennusten nurkkien merkkauksen sitten kun lupa on myönnetty. Hän vastasi, että koska asemapiirroskin näyttää olevan lupakuvissa mukana, niin merkkauksen voisi sopia vaikka heti. Jopas! Sain sovittua merkkauksen heti seuraavan viikon perjantaille ja informoin uskollista talkooväkeäni varautumaan lapiohommiin. Kyllähän sitä nyt kuoppia saa omalle tontilleen kaivella oli rakennuslupaa tai ei. Samalla pyysin mökkitoimittajalta perustuskuvia, että tietäisin mihin kohtiin ja kuinka monta niitä pitäisi saada aikaan.

Ajelin jo torstai-iltana lauta- ja työkalukuorman kanssa kohteeseen ja otin perjantaiaamupäivän työpalaverit majapaikastani saaren toiselta puolelta. Puolelta päivin meni läppäri kiinni ja alkoi ihan toisenlaiset työt.

Office of the day

Kävin noutamassa rakennustarkastajan ja mittamiehen rannalta ja passailimme nurkkakeppejä GPS-vehkeen osoittamiin kohtiin. Laite on kuulemma yllättävänkin tarkka. Mökin kohdalla ristimitta osoittautui olevan 25cm pielessä mutta mitäpä pienistä. 

Kyselin varovaisesti arvon rakennustarkastajalta, että olikohan se minun lupani jo mahdollisesti otettu käsittelyyn. Hän sanoi vilkaisseensa tilannetta toimistolta lähtiessään ja näytti olevan jo myönnetty. Laput vaan tulisivat jonkin ajan päästä postitse. Ööö.. ok. Tämähän eteneekin vauhdilla!

Kun viranomaiset oli saateltu autolleen, aloin nikkaroida linjapukkeja. Jos termi on outo, niin selitettäköön hieman. Linjapukit rakennetaan yleensä laudoista tai lankuista ja kiinnitetään tukevasti maahan, puihin tms. tulevan perustuksen ulkopuolelle niin, että niihin voidaan kiinnittää sokkelin tai pilareiden ulkosyrjän kohdalle tuleva linjalanka. Linjalangan pingottamista varten kannattaa jokaiseen pukkiin ruuvata ruuvi, joiden kautta sama pitkä lanka voi kiertää vaikka koko rakennuksen ympäri. Ruuveja hiukan siirtämällä voi näin säätää perustusten mitat kohdilleen.

Kun sain linjapukit paikoilleen niin tajusin, että en ollut vielä saanut mökkitoimittajalta perustuskuvia. Ilman niitä olisi vaikea tietää mihin kohtaa lapiota kannattaa alkaa iskemään rakennuksen kulmien lisäksi.  Vilkaisu sähköpostiin paljasti niiden kuitenkin saapuneen juuri varttia aikaisemmin. Melkoinen ajoitus!


Joka toiselle kuoppaa kaivaa

Varaston etukulman alta löytyi sellainen järkäle, että viimeisen talkoomiehen kanssa tarvittiin hieman luovuutta sen siirtämiseksi. Ja tietysti raakaa miehistä voimaa.

Vaikka aurinko jo laskee ja sade kastelee, niin urhea rakentaja ei luovuta 

Aiemmin suorittamissani koekaivauksissa ei kalliota tullut vastaan mutta nyt kun oli tosi kyseessä, niin tilanne ei osoittautunut aivan yhtä epätoivoiseksi. Noin puolet mökin alle tulevista montuista oli kohdissa, joissa kallio löytyi korkeintaan puolen metrin syvyydestä. Lopulta vain kolmessa sitä ei tullut vastaan lainkaan, joten kaivaminen lopetettiin runsaan metrin jälkeen. Erikoisia rotkoja peruskalliosta kyllä löytyy vaikka sen päällä maanpinta olisi ihan tasainen.

Tässä takakulmassa kallio löytyi heti ensiraapaisulla


Toisessa takakulmassa kallio oli selvästi syvemmällä


Onnekkaasti saimme väisteltyä kantoja, joiden repiminen pois olisikin ollut ainakin päivän työ

Kun kuopat olivat valmiit, kaivelin taas mustat sangot esille ja aloin kuskata mursketta perustusten pohjaksi. Normaalisti tähän hommaan käytetään isompaa 0-32mm tavaraa ja tärytetään kunnolla, mutta jouduin taas hiukan soveltamaan. Kippasin max 5cm kerroksia ja tanssin polkkaa murskeen päällä niin kauan, että se tuntui tiivistyneen. Joka montun pohjalle tuli kiviainesta 20-30cm. Mursketta täytyi laittaa myös aivan pinnalla olevan kallion päälle "laakerikerrokseksi" kuten vastaava mestari ohjeisti.

Tämä oli syvin kaivettu kuoppa saunan ja terassin kulman alla, missä kalliota ei löytynyt. Nyt jo 30cm mursketta pohjalla.

 



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ikkunanpieliä näpräilemässä

Ensilöylyt!

Valmis mökki?