Varasto/huussin rungon pystytystä

Kävin viikolla Tampereen suosikkirautakaupassani Lahdesjärven K-Raudassa täyttämässä peräkärryn mm. vajaasärmäisellä kakkosnelosella ja 48x148 kestopuulla (josta tulee varaston alajuoksut). Paljon rakennelleena Lahdesjärvi on valikoitunut vakiopaikakseni muutamastakin syystä. Ensinnäkin se on näppärästi moottoritien varrella ja aivan IKEA:n naapurissa (jossa tulee myös usein käytyä samalla ideoimassa). Toisekseen sen halli on mukavan tilava ja selkeä ainakin verrattuna erään ulkomaalaisketjun vastaavaan. Ja hyvä asiakaspalvelu ansaitsee toki vielä erityismaininnan.

Pääsin saareen vasta melko myöhään perjantai-iltana, joten en jaksanut alkaa purkamaan kuormaa ennen aamua. Sää oli kuitenkin tyyni ja taivas pilvetön, joten koitin ikuistaa syksyisen tunnelman muistuttamaan, ettei mökkikautta ole tarpeen lopettaa ihan heti kesälomien loppuessa.

Aamun koittaessa könysin rannalle ja aloin virittelemään venekatamaraaniani puutavaran kuljetusta varten. Talkooväen saapuessa laitoimme keksinnön hinaukseen ja yksi raavas mies jäi vielä aluksen kapteeniksi. Sen verran sutjakkaasti kyyti kulki veneen perässä, että eiköhän samalla konstilla vielä saada kulkemaan mökin hirretkin ja muut isommat ja raskaammat rekennuspalikat kun aika koittaa.


Kelluva tanssilava valmiina purettavaksi

Varaston seinät saatiin talkoilla pystyyn nopeasti. Sen rakenne ja mitat ovat pitkälti samat kuin kotipihallamme olevan varasto/halkovajan, joten kasaus sujui vanhasta muistista. Tässä mallissa etu- ja takaseinät kantavat, ja kattokannattajat lepäävät niiden päällä. Sivuseinät ja varaston ja huussin väliseinän rangat tukeutuvat lähimpiin kattokannattajiin.

Yleensähän rakennusten runkoihin pystytetään runkotolpat niin päin, että ulkoverhous naulataan runkopuiden (tässä tapauksessa kakkosnelosten) kapeaan sivuun. Tähän varastoon laitettiin runkopuut toisin päin, jolloin rakennuksen sisämitoissa säästetään 10cm. Huussin puoli tullaan vielä myöhemmin paneloimaan, joten runkopuut ja kattokannattajat muistettiin sijoitella niin, että paneelit voi naulata suoraan niihin ilman, että runkoon tarvitsee ensin naulata lisää tukipuita. 



Varasto/huussin ranka valmiina (väliseinää lukuunottamatta)

Kotimatkalle lähtiessä vetäisin ison pressun katon yli ja kiinnittelin sitä sen verran, ettei se pääse karkaamaan viikon mittaan. Nyt oli työkaluillakin suhteellisen suojainen säilytyspaikka.
 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ikkunanpieliä näpräilemässä

Ensilöylyt!

Valmis mökki?