Pilarit pystyyn

Tänä viikonloppuna hommat jatkuivat pilareiden muurauksella anturoiden päälle. Lisäksi viime viikonloppuna loppui aika ja betoni kesken varaston anturoiden osalta, joten heti kärkeen kaadoin niihin kurat ja asettelin teräkset tanaan. Mökin anturat olivat saaneet kuivaa arkipäivien yli, joten muotit saattoi nyt purkaa ja linjalankojen avulla viritellä alimmat harkot oikeaan linjaan. Paras olisi jos pilari olisi keskellä anturaa, mutta jouduin muutamassa tapauksessa tekemään hiukan kompromisseja alustan epätasaisuuden takia. Näissä kaikissa on joka tapauksessa kallio suoraan alla, joten ongelmia tuskin tulee.

Tässä kohtaa piti jo tehdä valintoja sen suhteen miten korkealle mökki tulee. Alla olevan kuvan keskimmäinen antura  (tuvan takaseinän keskikohta) nousi kaikista korkeimmalle, joten päätin muurata sen päälle vain yhden harkon ja ottaa siitä koron muille. Tuuletusrakoa rossipohjan alle tulee siis vähimmilläänkin 40cm, enimmillään noin 80cm. 



Samaiseen anturaan tuli myös ikuistettua sen valupäivämäärä

Syksyn värejä alkaa jo ilmestyä työmaalle

Ensimmäisen harkkokerroksen muuraaminen on se tarkin paikka, koska ne täytyy saada oikeaan linjaan. Päälle tulevat voikin sitten passata paikoilleen vatupassilla. Muurasin niin monta täyttä harkkoa kun koron alle mahtui ja jos korkoon jäi matkaa yli 10cm, niin muurasin päälle vielä kokonaisen harkon. Jos matkaa jäi alle 10cm niin en muurannut mitään. Nimittäin, tekniikkani oli seuraava. Illan pimentyessä kaivoin laser-vatupassin esille ja asetin sen korkoharkkoni päälle. Niihin harkkoihin jotka olivat nyt yli koron sain helposti piirrettyä viivan rälläkällä katkaisua varten. Koron alle jääneisiin pilareihin ruuvasin kiinni laudasta tekemäni neliskanttiset betonimuotit oikeaan korkoon. Varmaan on muitakin tapoja, ja jos tämä on mielestäsi täysin väärä, niin asiasta voi valittaa kaverille.


Isäntä itsekin on vetänyt jo talvisemman pipon päähän



Kun kaikki pilarit oli tavalla tai toisella päätyneet oikeaan korkoon, oli aika katkaista tartuntateräkset hieman sen alapuolelle ja täyttää pilarin sisus (ja hattu jos sellainen tuli tehtyä) betonilla. Mökin neljään kulmaan laitettiin vielä 12mm kierretangot pystyyn, jolla alin hirsikerros on tarkoitus kiinnittää perustuksiin ettei tuuli heitä rakennusta nurin. Mikä lienee melko epätodennäköistä ilmankin, mutta laitoin kun mestari näin määräsi.


Varasto/huussin pilarit täynnä betonia

Huussin paikkeilta näkymä kohti mökin takaseinää

Stonehenge edestäpäin

 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ikkunanpieliä näpräilemässä

Ensilöylyt!

Valmis mökki?