Huussihommia

No olihan se kiva soudella perjantai-iltana mökille ja ensimmäiseksi laittaa sauna tulille. Täytyypä ihan ottaa tavaksi! Lähdimme jälleen vaimokullan kanssa yhdessä saareen, lastattuamme auton aivan täyteen erinäistä roinaa. Isoimpina olivat liesituulettimen pahvilaatikko sekä integroitavan jääkaapin ovi. Siis sen kaapin ovi, jonka sisälle jääkaappi tulee. Näitä tarvittavia osia tuntuu ilmestyvän erään ruotsalaisen kodinsisustusliikkeen varastoon kovasti satunnaisesti. Saunan lämpiämistä odotellessa koitin saada liesituuletinta jotakuinkin suoraan seinälle.

Viime viikonloppuna jäi kattohuovan nakuttelu saunan puolen lappeelta kesken, joten aloitin lauantaina reippaasti tuosta hommasta. Syyskelit pakottivat miehelle jo pipon päähän, mutta pässinpökkimiä en sentään vielä laittanut jalkaan. Rivakka tekotahti oli vielä muistissa, joten yhden hujakoilla huovat olivat paikoillaan, räystään yli roikkuvat palat leikattuna (noin sentti räystäspellin reunasta) ja sivu ja yläreunat liimailtuna kiinni bitumiliimalla. 

Näillä lämpötiloilla bitumiliima alkaa olla aika tönkköä tavaraa. Kaveri vinkkasi viime syksynä, kun pakersin varaston kattoa kiinni, että laittamalla liima-astia likoamaan lämpimään veteen siitä saa kätevästi taas notkeaa. Vettä en jaksanut alkaa lämmittämään mutta mökin sisällä pöhöttävä lämpöpuhallin ajoi saman asian. Riittoisaa ainetta tuo bitumiliima muuten: Ostin 10-litraisen sangon tököttiä Katepalilta joskus viitisen vuotta sitten kun rakensin pihasaunaa. Tämä mökki on jo kolmas rakennus, jonka kattoa sillä liimailen.

Kattohuovat paikoillaan, räystään yli meneviä palasia nirhaamassa

Lape no. 1 valmis

Olin jo vinkannut sähkömiehelle, että pian alkaisi olla aika tulla viimeistelemään urakka, joten omasta puolestani täytyi myös aktivoitua hoitamalla mestat valmiiksi. Mökin osalta kaikki alkaakin jo olla kunnossa mutta huussi vaati vielä seinä- ja kattopanelointia. Seinälle kun tulee yksi pistorasia ja kattoon pari valaisinta.

Huussin seinien sisään jää viitisen senttiä tyhjää tilaa, jota en nähnyt tarpeelliseksi eristää. Katolla on samoin 10cm tyhjää. Koitin pitää huolta, että nuo kaikki välit pääsee tuulettumaan (reiät ala- ja yläpäässä) ilman, että niihin pääsee pesiytymään hiirulaisia tai ampiaisia (verkot joka kolon tukkeena). Nehän itse asiassa ruuvailtiin paikoilleen jo melkein vuosi sitten! Ulkovuorilaudan taakse olin rustannut päivämäärän 10.10.2020.

Kuvassa ei puhuta norjaa eikä halata pönttöä, vaan asennetaan pari lisäkoolinkia alimpia paneeleita varten

Vaimo puolestaan jatkoi elukkaverkkojen asentamista räystäiden alle. Metsän vipeltäjät alkavat varmaan jo etsiskellä paikkoja mitä voisivat tuhota talven aikana, joten nämä raot on myös jo hyvä saada tukittua. Myös ikkunanpieliin tulevat listat saivat lisäväriä ylleen. Yläkerrassa ja joka puolella kulkureiteillä olikin jo lista poikineen odottelemassa kiinnittämistä. Näiden hommien parissa lauantaipäivä kuluikin sitten rattoisasti. Ja illalla taas saunottiin!

Uskalias seinäkiipijä

Listaa on siinä monenlaista, tipetipe-tip-tap

Huussin pari viimeistä paneelia jäi sunnuntai-aamulle, sitten se oli tällä erää done. Oven sisäpuoli täytyy vielä paneloida mutta sen osalta odottelen vielä inspiraatiota, että tuleeko se vaakaan, vinoon, pystyyn, tai jotenkin muuten. Paneelien riittämisen kanssakin on vähän niin ja näin. Ja sitten on tietenkin ne viimeiset listat.

Puhtaat valkeat paneelit, likainen puun värinen lattia. Huomaa myös tuoreet kattovalaisimet (ei vielä kytketty).

Säästääkseni sähkömieheltä hieman työaikaa (ja itseltäni euroja) ruuvailin myös varaston ja huussin ovien päälle tulevat valot paikoilleen. Lampuissa on lyhyen piuhan päässä töpseli, joten noille kaikille tulee vielä omat pistorasiansa. Huussin oven päällä on hämäräkytkin/liiketunnistin, joka räväyttää väylän valaistuksi kuin satasen suoran Olympiastadionilla, kun pahaa-aavistamaton mökkivieras yrittää yöllä hipsiä huomaamattomasti asioilleen.

Varaston edessä tulee luultavasti nikkaroitua iltasellakin, joten laitoin siihen kaksi lamppua valaisemaan ovien edustaa, yhden oviaukon kummallekin puolelle. Minulla on vastaava ratkaisu kotona ulkovaraston edessä ja se toimii mainiosti. Valokatkaisin tulee varaston sisälle.

Valoinstallaatiot odottamassa kytkentää

Mökissä oli vielä yksi ikkunaprojekti tekemättä. Nimittäin tuvan puoleisten yläikkunoiden alle en vielä ollut saanut eristeitä, koska jätin viisauksissani alla olevaan hirteen pontin paikoilleen. Keksin kuitenkin jo muutama viikko sitten toisen puolen ikkunoita nysvätessäni, että miten homma hoituu: pontti pois poraamalla se silpuksi ja sen jälkeen uretaania perään. Näin sain tiivistettyä ikkunoiden alareunat ja ruutattua myös hiukan lisää tukevuutta karmien sivuihin.

Kun uretaanit oli jämähtäneet, sain teippailtua yläreunan Hunton-eristeet piiloon. Muut sivut ei enää lisätiivistystä kaivanneet.

Ponttia poraamassa

Ja kuinkas muutenkaan sinne yläilmoihin pääsisi, kuin laittamalla taas tellingit kasaan. Pian nämä voi onneksi purkaa lopullisesti.

Vaimo ei kai mielestään vielä ollut sutinut riittävästi, koska otti asiakseen käsitellä myös hotelli helpotuksen lattian. Ensiksi se puhdistui Mäntysuopa-veden ja porstan avulla ja kuivui kuumailmapöhöttimen muuttaessa hetkeksi huussiin.

Yhdestä purnukasta löytyi vielä sama mikstuura Colorian öljyvahaa millä olin sutinut saunan lattian (Hiili-sävyä ja väritöntä suhteessa x) ja tässä mentiin samalla hyväksi havaitulla aineella.

Ensimmäinen kerros tekeytymässä

Kaksi kerrosta ja lopullinen ilme alkaa hahmottua. Vielä kaapit tarvitaan.

Viimeisenä omana työsarkana aloin paukuttamaan ikkunanpieliin listoja paikoilleen. Design syntyi taas hihasta ravistamalla. Ehkä ensi vuonna näihin jaksaa panostaa vielä hiukan enemmän akryylimassan ja yhden lisämaalikerroksen muodossa (no joo, akryylimassakohdat pitää myös vielä pohjamaalata). Harmittavasti noiden listojen pituus ei aivan riitä vinojen ikkunoiden yläreunaan, joten joudun varmaan smirklaamaan leveämmästä laudasta tuollaista 120mm leveää ja maalaamaan valkoiseksi. Mutta elämä on.

Vaimo laittoi samalla pihan lautakasoja yhteen ja samaan nippuun, kun niitä oli edelleen useita pitkin pihaa. Nyt on tila raivattu tulevalle terassillekin ja helpompi etsiskellä sopivaa puutavaraa. Toivottavasti kovin paljoa siitä ei näe talvea taapelissa, vaan löytää sitä ennen paikkansa.

Ikkuna kehystettynä. Myös liesituulettimen koneisto odottelee sähkömiestä asentamaan sille oma pistorasiansa.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ikkunanpieliä näpräilemässä

Ensilöylyt!

Valmis mökki?