Kattonäpertelyä ja ojankaivuuta
Suuntasimme saareen perjantaina pojan kanssa. Illan säätiedotus totesi lämpötilasta "+2, feels like -1". Ja melko raikkaallehan se keli pikku tihkusateessa tosiaan tuntui. Veneeseen oli kertynyt noin sata litraa vettä, näpit oli jäässä, ja kuljetettavaakin oli täysi venelasti. Kas kun perämoottori sentään lähti käyntiin. Viime viikonlopun helle oli muistoissa vain.
Ai oliko pressut mökin päällä pysyneet paikoillaan? No eivät olleet. Ei koskaan pidä väheksyä pohjoistuulen voimaa.
Pressukatteen alla sateensuojassa ollut ruuvilaatikko |
Ensimmäinen homma olikin sitten viritellä pressut takaisin edes auttavasti, sillä vettä oli luvassa vielä yön yli. Toivoin että aukoista puhaltava tuuli auttaisi edes hiukan kuljettamaan kosteutta pois rakenteista.
Tilkittyämme hieman varaston nukkumalaverin vieressä olevaa seinän ja katon saumakohtaa villalla saimme itse asiassa varsin hyvät yöunet. Lämpimät makuupussit ja vaatteet päällä nukkuminen kyllä riittää pitämään raksamiehet lämpiminä kylmänäkin yönä.
Olin viimeksi saanut kiinniteltyä kaikki rungon sisäpuoliset kattokannattajat yläpäästään kurkihirren päälle ja ujutettua suurimman osan kierretangoista koloihinsa. Lauantaiaamuna aloitin nakertelemalla loput kierretangon paikoilleen (jos tarkkoja ollaan, niin muutama lyhyempi vielä jäi laittamatta) ja sen jälkeen oli aika perehtyä miten kannattajien alapäiden kanssa tulee toimia. Hirsirakennuksissahan on sellainen erityispiirre, että ne painuvat (kuulemma niin kauan, kunnes kurkihirsi koskettaa maata). Koska harjakattoisessa talossa on enemmän hirttä pinossa harjan kohdalla kuin sivuseinällä, niin se myös painuu enemmän. Tämä puolestaan aiheuttaa sen, että jos kattokannattajan niittaa tukevasti kiinni sivuseinän päälle vaikkapa kulmaraudalla, niin rakennuksen painuessa kattokannattaja alkaa pullistaa sivuseinää ulospäin. Joka ei tietenkään ole toivottava lopputulema. Niinpä kattokannattajien kiinnitys tehdään alapäästään liukuraudoilla, jotka kyllä tukevat kannattajaa sivusuunnassa mutta päästävät sen liukumaan ulos päin.
Liukuraudan kiinnitystä varten kuvissa oli vielä piirretty rima ylimmän hirren ponttien väliin. Koska minun hirteni on 135mm vahvaa, niin käytännössä rima ei ponttien väliin mahtunut, joten talttasin sisemmän pontin pois runsaan 20cm matkalta, sahasin rimasta koloon sopivia pätkiä ja ruuvasin ne kiinni hirteen. Tämän jälkeen sahasin kattokannattajan kulmaa myötäilevät urat rimaan ja ulompaan hirren ponttiin, ja talttasin niihin riittävän leveän kiitotien kattokannattajaa ja liukurautaa varten. Sitten liukurauta kiinni neljällä ankkurinaulalla ja poralla pieni reikä liukuraudan paksua pulttia varten riman läpi hirteen. Pultin nitkutus kiinni (ei ähkytiukalle) ja 1/22 liukuraudan asennus on valmis, eikä mennyt puolta tuntiakaan. Eli aika työläs projekti kaikenkaikkiaan.
Liukurauta asennettuna |
![]() |
Seinän ulkopuolisten kattokannattajien nakuttelua kiinni kurkihirren päälle |
Heitettyämme lapiosankarit rantaan, toimme päivän kolmannen lautakuorman tuliaisena mökille |
Kommentit
Lähetä kommentti