Rungon pystytys jatkuu vauhdilla

Viikonloppu sujui jälleen, kuten arvata saattaa, saarirakentamisen parissa. Viikko sitten saimme jo kaikki hirret ja lankkutavarat paikalle, joten nyt keskityimme lähinnä niiden laittamiseen toistensa päälle.

Ajoimme vaimon kanssa paikalle perjantaina ja lapset tulisivat lauantaina perässä - olihan sunnuntaina sentään äitienpäivä. Samoin lauantaiksi tulisi taas uskollinen avustajajoukko paikalle. Aloitimme hommat jo iltasella eristyshommilla ja nostelemalla seuraavan hirsirivin paikoilleen, jolloin aamulla olisi hyvä aloittaa niiden paukuttelu.

Tässä lopulta rakennesuunnittelijan ohjeistamana miten salvosten eriste oikeaoppisesti tulee laittaa. Eli ohuella polypropeeninauhalla kaulan ympäri ja musta paisuva eristelappu pitkittäin salvoksen yli lähelle sisäreunaa. Kyseinen musta eristelappu oli jäänyt arkipäiviksi turpoamaan ja aika mötkö siitä oli tullut.

Eristeiden nitoja vauhdissa

Hirsiä tosiaan pitää paukutella. Jokainen salvos täytyy nuijia mahdollisimman tiiviiksi, mikä ei läheskään aina täysin onnistu. Hirsi kun ei ole aivan viivasuora, eristettä on runsaanlaisesti tai mikä tahansa muukin voi olla tähän syynä. Kun tapitusreikiin nuijitaan puutapit, samalla myös hirsi kyllä painuu melko hyvin alaspäin (mutta ei tietenkään ihan joka kerta).
Leka on ystävä hirsiä juntatessa. Välissä käytimme hirsikuorman mukana tullutta ylimääräistä hirsipalikkaa.

Ihmisiä telineillä ja vähän niiden vieressäkin

Yksi homma jonka olen täysin ominut itselleni, on tapitusreikien merkitseminen. Kirjoittelin jo aiemmin, että tässä hommassa pitää olla todella tarkkana ja haluan, että jos siinä joku mokaa, niin se olen minä itse. Aluksi levittelimme tappeja valmiiksi lähelle seiniä mutta nyttemmin hyväksi havaittu tapa on säilyttää tappeja ja piirrustuksia ämpärissä, jonka kanssa on helppo kiertää kehikkoa laittaa tapit oikeisiin reikiin odottamaan nuijaa.
Tappiämpäri

Naisväki laittamassa valkoista tiivistysnauhaa sisäpontin päälle

Hetki myöhemmin on jo taas kaksi kerrosta ilmestynyt lisää. Samoin tellinkejämme on korotettu yhdellä harkkokerroksella. TUKES luultavasti ei suosittele tällaisia tellinkejä.

Kippistelimme äitienpäivän kunniaksi jo hiukan etukäteen lauantaina

Hirsiseinän noustessa yhä korkeammalle oli aika kokeilla yhtä uutta MacGyver-temppua jonka olin valmistellut jo kotona. Löysin nimittäin pihalta 150mm paksun putken pätkän, josta sahasin pois hirren levyisen (135mm) viipaleen ja hioin reunat pyöreiksi. Näin putken pystyy ujuttamaan hirren päälle ja vetämään raskaankin hirren liinalla ylös ilman että päällimmäisen hirren pontit tai reunat kärsii. Laitoin vielä pultit töröttämään putken reunoille, jolloin liina ei pääse hyppäämään siitä sivuun. Varsinaisen työn hoitaa venevinssi. Se on pultattu tukevasti lankunpätkään, jonka saa nopeasti sidottua liinalla kiinni sopivaan kohtaan lattiakannatinpalkkeja.

Putkensoiro ja venevinssi 

Takaseinän 7,6-metrinen hirsi nousemassa vinssattuna kohti korkeuksia

Vinssipelillä osoittautui helpoimmaksi nostaa hirsi noin 30cm päähän kohteesta, sen jälkeen kallistaa hirttä sen verran, että toisen pään saa nostettua salvoksen päälle ja lopuksi punnertaa toinenkin pää oman salvoksensa päälle esim. nousemalla tikapuita hirsi hartioilla. Mikä ei sekään toki ole ihan kevyttä hommaa.

Tuvan sivuseinä meinasi kallistua turhan paljon ulospäin, joten vedin sen liinoilla suoremmaksi

Äitienpäiväaamu sarastaa

Uskomatonta vauhtia saimme hirsiseinää nousemaan ihan oman perheenkin voimin

Pääsimme jo terassin päällisten tukirakenteiden korkeudelle, mikä tarkoitti myös nurkkapilarin pystyttämistä. Onneksi matkassa oli 32mm poranterä, jolla sain kairattua pilarikengälle riittävän ison reiän

Ennen kotimatkalle lähtemistä nostelimme vielä muutamia seuraavia hirsiä jo valmiiksi ylös. Näin pystyn jatkamaan hommia vaikka yksin ensi kerralla. Seuraavan hirsikerroksen jälkeen taitaakin olla vuorossa jo välipohja. Sen jälkeen onkin taas helpompi nakutella tappeja paikoilleen, kun sitä ei tarvi tehdä ratsastamalla hirren päällä. Viimeisissä hirsissä kokeilimme hiukan erilaista nostotyyliä: punnersimme hirren pään yhden salvoksen päälle ja työnsimme hirttä ylös niin paljon, että hirsi alkoi lähes keinumaan salvoksen päällä. Näin sen alhaalla oleva pääkin oli suhteellisen helppo punnertaa ylös ja sen jälkeen liu'uttaa hirsi paikoilleen.

Ai onko lihakset kipeänä? Sanotaanko niin, että ensi viikolla en taida käydä salilla.

Tälle mallille mökki jäi tällä kertaa


Kommentit

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ikkunanpieliä näpräilemässä

Ensilöylyt!

Valmis mökki?